L-karnityna jest aminokwasem wytwarzanym poprzez łączenie lizyny i metioniny. Występuje w organizmie naturalnie. Organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć sobie wystarczającej ilości tego aminokwasu samodzielnie, dlatego tak ważne jest dostarczanie go z zewnątrz. L-karnityna jest odpowiedzialna za transportowanie kwasów tłuszczowych do mitochondriów. Wysokie jej stężenie występuje w mięśniach. Dla dorosłej osoby dzienne zapotrzebowanie wynosi około 15 mg. Głównym źródłem karnityny w pożywieniu są produkty mleczne i mięso (baranina, wieprzowina, ryby, natomiast znacznie niższa zawartość znajduje się w drobiu). Niedobór może skutkować osłabieniem mięśni lub nawet ich zanikiem, wpływa także negatywnie na wydolność mięśnia sercowego. Badania wykazały, że aminokwas może zwiększać ilość tkanki mięśniowej w organizmie, czy jednoczesnym zmniejszaniu ilości tkanki tłuszczowej, dlatego stosuje się ją przy leczeniu otyłości. Suplementację zaleca się sportowcom, osobom ciężko pracującym fizycznie i weganom.